На 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението. Заболяванията на

...
На 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението. Заболяванията на
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на зрението

Н а 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението.  Заболяванията на окото постоянно са вълнували хората по напълно разбираеми аргументи. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме посредством зрението и неговото запазване е съществена задача на офталмолозите, само че по този начин също и на цялото общество.

Много са болесттите, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в международен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест предпочитано за възрастта над 60 години, само че съществуват доста изключения от това предписание. В последните десетилетия опциите за диагностика в ранните стадии на заболяването и за сполучливо консервативно лекуване се развиват с доста бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора изгубили зрение от глаукома .

По данни на американските здравни служби усложненията с очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст сред 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и обвързваните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези затруднения изисква добра колаборация сред обособените звена на здравната система и забележителен финансов запас.

| Empowering Divyang Jan, Visioning Happiness✨

World Sight Day is observed across the globe on the second Thursday of October every year, the day raises awareness about blindness and vision impairment.

The theme this year is ‘love your eyes at work’.…
— DD News (@DDNewslive)
Макулната недъгавост обвързвана с възрастта е различен огромен проблем, с който се бори актуалната офталмология. Това заболяване визира централното зрение и в разнообразни периоди води до зрителна инвалидизация и до мощно утежняване на качеството на живот. Особено настоящ е този проблем в наши дни заради бързото застаряване на популацията. До преди няколко години не съществуваше никакво лекуване на макулната недъгавост. В момента някои от формите и могат сполучливо да се лекуват чрез лекарства, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или стопират развиването на процеса.

Катарактата е причина за краткотрайно нарушаване на зрението. Развитието на актуалната офталмохирургия дава изключителни благоприятни условия за бърза зрителна рехабилитация, в това число и за поправяне на рефракционните аномалии чрез имплантиране на подобаващи вътреочни лещи. В България годишно се правят към 25 000 интервенции за катаракта на модерно международно равнище.

За равнището на опазването на здравето в една страна се съди по качеството на грижите за детското здраве. Проблемите, които взема решение детската офталмология са ранната диагностика и промяна на рефракционните аномалии, лекуването на амблиопията, профилактиката на ретинопатията на недоносените, лекуването на вродените аномалии и други Проучване на очната патология при деца, настанени в обществени домове на територията на столицата сподели в пъти по-голяма периодичност на болесттите от тази в общата популация. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР